Elverkonge

Elverkonge

 

Klik for at se stort billede

Andre navne

Landvætte

 

Udseende

Elverkongen er nobel, men intimiderende af udseende. Man ser kun elverkongen på særlige nætter i løbet af året, når han kommer ridende i fuld udrustning med sit følge gennem landet.

 

Levesteder

Elverkongerne har inddelt landet i skjulte len, som de hver især vogter med stor ildhu. Deres sæde er skjult på særligt ufremkommelige udsigtspunkter i landskabet.

 

 

 

 

 

 

Elverfolket ledes af elverkonger. Det er en særlig type af landvætter, der hver regerer over et større område, som de vogter mod ødelæggelse og mod indtrængende fjender. Desuden beskytter de området mod destruktive mennesker, som de straffer med diverse mystiske uheld, sygdom og forbandelser. Klintekongen på Møns Klint er en af de mest kendte, men der er elverkonger over alt. De har typisk sæde i elverhøjene eller i skovens hjerte, hvor der sjælent kommer mennesker.

 

Ellekongerne har hver et utal af stærkt bevæbnede krigere under sig, der er klar til at beskytte grænserne mod alle trusler. I fredstid vil de ofte ligge i dvale. Så ligner de bare en samling store sten, der står på rad og række. Ved højtider, særligt omkring jul og midsommer, kan man møde elverkongerne om natten med deres følge. Her rider de rundt i området og tilser landet og grænserne. Derfor har mange bønder engang haft for vane at ofre høstens sidste neg til ellekongen som tak for beskyttelsen.

 

I gamle, hedenske tider, kunne landvætter tilkaldes under særlige ritualer, hvor man rejste en nidstang og tilkaldte landvætterne for at plage eller dræbe sine fjender.

 

Vættekræfter

Elverkongen beskytter sit landområde, og råder over et større følge af krigeriske vætter. Disse vætter vil i fredstider ligge i dvale, og stærk vættemagi får dem til at ligne klipper, store sten eller træer i landskabet.

 

Elverkongen kan velsigne marker og landområder, så bønderne får en god høst. Det kræver dog, at man lader høstens sidste neg stå på marken som en gave og et tegn til elverkongen om at man husker ham.

 

Beskyttelse mod elverkongen

✝ Der er ingen beskyttelse mod elverkongens vrede hvis man træder ind på hans land med tanke på at indvadere det. I det tilfælde, er der intet andet man kan gøre end at forsøge at besejre elverkongen og hans talstærke følgere - eller flygte over hals og hoved.

 

 

Troldfolk.dk

- en guide til nordiske sagnvæsner